Aug 25, 2010

arabesk

dün gece fazıl say'ı izlerken "ünlü ve yetenekli olsam kesin böyle olurdum." diye biraz rahatlayarak kararımı verdim. hatta kendisinden beklenmeyen bir "la havle" çekti içinden oturdu sanırım karşısındaki aymazı görünce. şimdi de tam da şu an gördüğüm haber üzerine çok fevri olarak yazıyorum:

müslüm gürses'i çok severim. arabesk hallerini değil tabi ki ama son günlerde yaptığı uyarlamalarla gönlümde taht kurdu.

misal arabeskin bence şahı orhan gencebay gibi değil müslüm gürses. orhan gencebay için müziğe bir şeyler kattığı söyleniyor ama adam kendine hiç bir şey katmadı senelerdir. arabeskti hala arabesk. ama nedense insanlar bir anda eskiden arabesk olduğu için sümüğünü atmadıkları adamı takdir etmeye başladılar. duman diye bi grup çıktı arabesk gibi söyledi. müslüm gürses ise farklı şeyler denedi, güzel etti. insanlar artık arabeski farklı bi yerde sandılar heralde içlerindeki arabeskçiyi açık etmeden korkmadılar. benim için hatasız kul olmaz, kroyum ama para bende hissiyatıyla bir. arada o hale gelerim. ötesinde krodur. neyse.

müslüm gürses farklıdır. biraz kopuk kendisi, çok mu yetenekli bilmem, ben olsam demezdim ama iyidir. arabeske ettiğim küfürlerde ona "sen şöyle kenara geç" derim.

sonra fazıl say ortaya çıkıp arabesk için arabeskten hiç hazetmeyenlerimize alnından öpme isteği uyandıran açıklamalar yaptı. insanlar elitist, faşist diye küfür ettiler çünkü çoğunluk arabesk. dün de cüneyt özdemir gibi ortalama bir adam onun neden kendisi gibi ortalama olmadığını sorguluyordu mesela. konum o değil.

avrupa basket şampiyonası'nda açılışta fazıl say çıkacakmış, iptal olmuş. ama şimdi müslüm gürses çıkıyormuş. bir anda insanlar fazıl say'a kızınca arabeske sahip çıkma özgürlüğüne sahip oldu. ezilenin tarafındayız ya. aslında görmek istedikleri hiç bişeyi beğenmeyen dahi (deha anlamındaki) adamlar ve onların yaptığı müzik değil. fiba da bakanlıklarla vs görüşmüş ve sonuçta müslüm gürses sonucu çıkmış.

akp'ye oy vermek, barajı bile bile oyunu kullanmak; fazıl say'ı dinlememek, arabeskten yana olmak; bunların hepsi zamanında özündeki yetersizin üstünü örterek yapılan tercihler. yetersiz burada yetersiz politik görüş, yetersiz sorumluluk gibi, gerizekalılık gibi hem hakaret yerine geçenler hem de karakter özelliklerine tekabül edebilir.

siz politik olarak değil kültür olarak hükümetteki badem bıyıklılar seviyesinde insanlarsınız diye, küfredildiği için tarafı olduğunuzu sandırtmaya çalıştığınız arabesk bir anda seviye atlamadı. siz seviyenizi ortaya koydunuz.

aslında "istediğiniz 82 darbe anayasasının değişmesi de değil, recep tayyip erdoğan gibi kasımpaşa ekolü bi başbakan" ayarı bi durum. davos'ta içten içe "of nası koydu adam lafı" diyenlersiniz.

kimse kendi sevmediği, kendini uzak hissettiği bi şeye laf söylendi diye kimseye bu kadar cephe olmaz. en fazla "aman salak" der umrunda olmaz. herkes içindeki orhan gencebay'ı savunuyor, kendinden uzakta duran arabeski değil. tepedeki birilerinin de ekmeğine yağ sürüyor.

0 yorum: