May 12, 2010

yayalar da arabalara çarpsa ya

bi insanın görgüsü, kültürü araba başındaki halinden belli oluyor, net.
yaya geçidinde sana yol vermeyenleri bir bir tokatlamak, gündelik sinirini çıkarmak bir yana zaten bazen bilerek dalıyorum yola sırf küfredip rahatlamak için. bunlardan daha sinir olduğum ama geç geç yapanlar. ben o yolu almam. sen geç lan, koyun mu güdüyosun kro? kadınlar yapınca zaten daha da sinir oluyorum. onu neden yapıyolar ben biliyorum.
kadınlar. asıl bahsetmek istediğim kadınlar zaten. trafiğin erkekleri çok geniş bir küme. içinden çıkamam..
kadınlar arabada yol verme olayını kavrayamadığı gibi asla da kavramicak. "ben arabadayım o yaya, bu yaya geçidi yol onun, yol vermeliyim" önermesini asla anlamicak.
keza bir erkekin yolunun önüne çıkarsan, erkeklere noluyo bilmem ama dişiyseniz "recep nooluyaeaea yağeanim ivedik" bi adam değilse zaten ya yavşaklığından ya babacanlığından ya da jantiliğinden yol veriyor. işte görgüsüne göre ya eliyle "geç geç" yapıyor, ya da "buyrun bayan burdan salının" diyor, kalbimizi kazanıyor.
kadınlar zaten muhtemelen hayatlarında erkeklere yol vermiyorlardır.
kadın kadına da yol vermiyor, çünkü düz mantık olaya hakim oluyor ve "ben kadınım, o kadın, ben niye yol veriyorum?" diyor kesin.
bir de bunun aslında yol vermek isteyeni ama dursa kalkamayacakları var. o suratından anlıyosun, dudakları büzüyor, gözleriyle özür diliyor senden. ya da asabiyet yapıyor: "duuur, şimdi beni durmak zorunda bırakacaksın, nasıl kalkıyor bu araba sen biliyor musun?" dercesine bi yüzsüzlük. arabayı kullanmayı bilmeyenin trafikte, içmeyi bilmeyenin barda işi ne?
arada bi grup var var tabi yol veriyor ama uzaktan bir yavaşlıyor, sen anlamıyosun yol mu veriyor, napıyor.. "koş koş istop etcem." dercesine "geç geç" yapıyor işte. ona bas tokadı oluyor ama sonradan da işte büyük konuşmamak lazım. yazık.
editörün notu geliyor..
şunu unuttum dostlar: çekarabanı

7 yorum:

Metin said...

turkiye'de trafik kazasi geciren turistlerin en buyuk kaza nedenlerinden birisi buymus. zavalli turist yola atliyor, ulkesinde normal bir sekilde gerceklestigi gibi trafigin kendisine yol verecegini saniyor, ancak trafigin umrunda degil bu durum. benim de basima gelmedi mi? geldi tabe. nisantasi'nda tasin orda eziliyordum taksiye. kufurlestik karsilikli. o kornalasti daha cok.

hos, daha bati sartlanmasi olmadan ders kitabi sartlanmasi ile 8-9 yasinda harbiye'de de yayaya yesil yaninca gececeksin dusuncesi ile yola firlayan ben umarim cehennemin dibinde curuyordur diye umdugum bir taksi soforunun kirmizi isigin kendisine yanmadigini dusunmesi ile eziliyordum az daha babam elimden tutmuyor olsaydi.

amma velakin turkiye'de yaya dedigin yolda olmamali degil mi? ust gecit var, alt gecit var, medeniysen oradan gececeksin. itiraf ediyorum ben de 25 sene boyunca bu fikrin savunucusuyum. sonra ac susuz kaldim gavur ellerde ust gecit olmadigini gorunce.

ayrica, yaya gecidi demissin de kaldirimda bile guvende degil ki yayalar. gecen senenin sonlarina dogru gsu ogrencisi zavalli bir cocugu ezmisti besiktas demokrasi anitinin orada nasil bir u donusu yaptigini anlamadigim minibus kendini kaldirimlara cikartip... ntvmsnbc'deki yorumlari hatirliyorum, minibuscunun teki yazmisti: neymis efendim o model minibus frenleri bilmemne olurmus. ulan!

kadin soforler ise bambaska bir konu. istanbul'da trafikte "bu arabayi kesin bir kadin kullaniyor" diyip de yanildigim olmadi.

Sedat Bayrak said...

4 kişiyle kavga ettim şimdiye kadar. Geçgeç yapmanın görgüsüzlük, elinle "lütfen" anlamında yol ikram etmeninse nezaket olduğu konusunda

Unknown said...

Pinar'cim link'e yanlis hyperlink koymussun (http://www.cekarabani.org/), bu teknik ve yuzeysel yorumdan sonra konuya gelelim:

Yayalar arabalara carpiyor ve bazen suclu konumuna da dusuyor arabaya haksiz yere carpmis ve zarar vermisse. Ama daha guzeli bazen esekler, inekler falan carpiyor arabaya. Mesela Hindistan'da inege carparsan arabanla naparlar bilemiyorum. Ama orada da trafik bir acayip. Bak mesela onlar da sagdan kullaniyorlar arabayi eski Ingiliz somurgesi olduklari icin, ama acaba Ingilizler kadar yaya gecidi konusunda 'kibar'lar mi? Benim gordugum fotolarda, videolarda boyle bir his yakalayamadim ama nereden bileyim.

Konu iyice sapitti, Metin derli toplpu yapmis yorumlari zaten. Ama kadin konusunda biraz cinsiyetci yaklasimlar gozlemledim, sonra kendimi dusundum, 'kadindir bu' dedigim anlar aklima geldi ve kizardim. Kadinlarin erkeklere yol vermemesine gondermen guzel, ama erkekler 'is ciddiye binince' kadinlara ne zaman yol vermis ki toplumumuzda? Feminist kesildim bir anda. Ve cok cok daginik yazdim, boyun ve sirt agrilarim beyinde hasara yol acti galiba, bir yola cikiim ben.

enola is gay said...

teşekkürler linke http koymayınca olduğu yerde sayıyomuş.

negzel oldu böyle yorumlar falanlar. hep gelin.

hindistan'da bence hepsi her yerden gidiyor, koşan kazanıyor. tuktukla insan zaten aynı hızdadır herhalde =) ben de öyle gibi anladım yani fotoğraflardan videolardan.

Unknown said...

konu, araba, futbol ya da hava durumu olursa ortalama 5 yorumdan asagisini bekleme. kartlarini ona gore oyna dostum.

enola is gay said...

ben bunu bi düşüneyim. =p

Metin said...

@omer. haklisin kadin soforler konusunda biraz duz girmisim sanki, o yuzden rafine edeyim. demek istedigim "butun kadinlar boyle kullanir" degildi de "kadin soforler arasindaki bir kumeyi cok kolay belirleyebiliyorum"du :)

ha buna bagli olarak minibusler, laz taksiciler, halk otobusleri, bagdat caddesi cistak beyaz doganlar da cok kolay belirlenebiliyor ama yarattiklari kontrastlar yuksek zaten.